poniedziałek, 20 czerwca 2016

Gazpacho z żółtych pomidorów



To gazpacho zobaczyłam w jednej w włoskich gazet. Musiałam je zrobić, aby móc zobaczyć jak smakuje. Przepisem dzielę się w Wami :) 




Składniki:

1 kg dojrzałych żółtych pomidorów
dojrzała, żółta papryka
1 ogórek obrany ze skórki 
2 ząbki czosnku
czarny pieprz 
niecała łyżka octu winnego białego 
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 kromki chleba * u mnie bez chleba 
rukola
sól
kilka kostek lodu

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Następnie kroimy w  grubą  kostkę, ogórka pozbawiamy pestek ze środka, przecinając wzdłuż na cztery części - ścinamy pestki. Chleb odcisną z wody. Wszystkie składniki (oprócz rukoli) blendujemy.
Następnie doprawić gazpacho solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę albo dodać kostki lodu 

16 komentarzy:

  1. Ależ cudowny kolor! Niebawem upały, więc taka zupa będzie wtedy cudowną przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet jeszcze nigdy nie jadłyśmy żółtych pomidorów a co dopiero takie gazpacho :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ on ma wspaniały kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny, słoneczny kolor - wspaniałe danie na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny niestandardowy kolor dla gazpacho :) Uwielbiam to danie w upalne dni !

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz widzę gazpacho z żółtych pomidorów... Cudne jest :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ma piękny kolor, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada przecudnie, tak... energetyzująco. Uwielbiam żółte pomidory. Szkoda tylko, że w Irlandii trudno je zdobyć. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten kolor baaardzo zachęca do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dlaczego sama na to nie wpadłam? Wow!

    OdpowiedzUsuń
  11. przepiękny kolor! Na gorące dni jak ulał, jak ja tęsknię za gorącymi dniami! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wpadłabym na takie danie :D A wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń