środa, 8 stycznia 2014

Krem z kalafiora na mleku kokosowym


Mimo, że mamy środek zimy kalafiory są dostępne. Fakt w ekologicznym kosztuje 12 zł za głowę. Ale przecież są mrożone. 
Ta zupa to moja odpowiedź na krem z kalafiorowy z wanilią poznany na warsztatach. W sumie wszystko robiłam tak jak na pokazie, jednak mleko krowie i śmietankę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Jakoś nie mogłam tego mleka i tej śmietanki znieść w takich ilościach. Użyłam 1 litr mleczka. 
Ale chciałam Wam powiedzieć, że mleko kokosowe mleku kokosowemu nie równe. Stanęłam przed półką i w czterech produktach znalazłam różne proporcje zawartości mleka kokosowego i innych niepotrzebnych w diecie dodatków. 
Znalazłam najlepsze proporcje i to mleczko kokosowe  nie miało żadnych E i procentowo największą zawartość kokosa. 


Na 4-6 osób:
średni kalafior 
1 litr mleka kokosowego
1/2 laski wanilii
1 łyżka prażonych płatów migdałowych 
sól i biały pieprz



Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki w osolonej wodzie. Blanszować kilka minut. Do drugiego garnka wlać mleko i rozkrojoną łaskę wanilii. Zacząć podgrzewać. Odcedzić zblanszowanego kalafiora z wody i przełożyć do mleka. Gotować kilka minut do miękkości. Doprawić solą. Kiedy kalafior będzie miękki, dodać biały pieprz a całość zmiksować na aksamit. Można przetrzeć przez sito.
Wylać do małych kokilek i posypać prażonymi migdałami.
Do zupy dodałam wiórki kokosowe i powiem, ze nieźle smakowała całość.


19 komentarzy:

  1. W takiej formie jeszcze nigdy nie jadłam kalafiora! Musi być obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam zupkę z mleczkiem kokosowym ale z wanilią nigdy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na mleku kokosowym bardzo chętnie bym zjadła twoją zupkę, taka wersja wege bardzo mi odpowiada :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodatek wanilii to bardzo ciekawa opcja. Kalafiorową z mlekiem kokosowym próbowałam, podobnie jak pomidorową, ale bez dodatków i teraz widzę, że dużo straciłam. Bardzo przyda mi się Twoja uwaga o mleczkach kokosowych. Ja ostatnio zauważyłam, że zwykła śmietana też nie zawsze jest śmietaną tylko raczej wyrobem śmietanopodobnym. Dziękuję, zwrócę w sklepie uwagę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja zwrócę uwagę na śmietany, też bardzo dziękuję:)

      Usuń
  5. Niecodzienne połączenie smaków, ale wygląda cudnie, tak delikatnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie. Ciekawa jestem smaku połączenia kalafiora z mleczkiem kokosowym. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wygląda! Nigdy nie jadłam takiego kremu z mlekiem kokosowym :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Krem z kalafiora na słodko? No proszę, nie myślałam że tak też można ;) z chęcią bym spróbowała :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kremy, szczególnie, że dzieci nie grymaszą, że za dużo warzyw:)
    ale z mlekiem kokosowym jeszcze nie robiłam, a sam przepis bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupa krem jest idealna na taką porę roku :) zawsze rozgrzeje i nasyci!

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda doskonale :) jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda:) Intrygujące połączenie, chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  14. wow! przepis jest wręcz intrygujący ! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio zastanawiałam się nad połączeniem kalafiora z mleczkiem kokosowym :) No i widzę, że to połączenie udane ! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń