środa, 20 stycznia 2016

Ciasto gruszkowio- imbirowe na mące ryżowej ( ciasto bezglutenowe)


Kolejne ciasto bezglutenowe na mące ryżowej (użyłam Bezgluten).
Ciasto jest lekko pikantne. 

2 szklanki mąki ryżowej
4 jaja
szklanka oleju
cukier waniliowy
 2 łyżki startego imbiru
pół szklanki ksylitolu lub cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
gruszka pocięta w kosteczkę 
pół łyżeczki cynamonu 


Jaja ucieram z ksylitolem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, imbir i cynamon. Wlewam olej i miksuję do połączenia się składników. Na koniec dodaję gruszki i mieszam łyżką. Przekładam formy na keks i piekę w 180 st ok 1 godziny i 10 minut. Bardzo długo piekło się to ciasto. Sprawdzajcie patyczkiem, czy jest już upieczone. 


16 komentarzy:

  1. Znak smak takiego ciasta, bo też już łączyłam gruszki z imbirem. Ciasto jest fajne, nietypowe i faktycznie lekko pikantne. Polecam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszkę lubię tylko w cieście np. właśnie takim:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jesteśmy fankami imbiru ale na pewno kawałkiem byśmy nie pogardziły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym spróbowała takiego ciacha;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasta na mące ryżowej mają wspaniały smak!

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne :-) zabieram sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym kawałek takiego gruszkowego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem wielkim wielbicielem gruszki, dlatego chętnie bym spróbował to wspaniale wyglądające ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. na pewno by nam bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. chętnie bym się poczęstowała kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gruszka i imbir to świetne połączenie - ciasto wygląda fenomenalnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię imbir w ogóle. Lubię dodawać do ciast. Połączyłaś słodką gruszkę z imbirem... ummm, to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Musi cudownie smakować :) Musimy zapamiętać przepis :)

    OdpowiedzUsuń