poniedziałek, 2 października 2017

Polenta ze smażonymi prawdziwkami

Zbieranie grzybów budzi we mnie dobre emocje. Dlatego staram się w okresie grzybobrania przynajmniej kilka razy odwiedzić mazowieckie lasy.

Składniki:

szklanka polenty
woda
4-5 łyżek tartego parmezanu
łyżka masła bez laktozy

kilka sztuk prawdziwków lub innych grzybów leśnych

cebula
natka
olej rzepakowy
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy

Przygotowanie:

Polentę ugotuj w osolonej wodzie, kiedy zgęstnieje dodaj masło i parmezan. Wymieszaj szybko. 
Cebulę potnij w kosteczkę i zeszklij na oleju, wlej  odrobinę wody, dodaj ziele i liść laurowy. Kiedy cebulka będzie miękka dodaj pocięte grzyby. Duś do miękkości. Wyłóż danie na talerze i posyp natką. 

7 komentarzy:

  1. Śliczne grzybki... Chciałabym spróbować prawdziwków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe danie. Bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super sposób na grzybki :) przepis zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszące danie :) Bardzo lubie polentę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak byłyśmy małe to chętnie chodziłyśmy na grzyby ale z czasem nasza niechęć do pająków gigantycznie wzrosła xD

    OdpowiedzUsuń