środa, 24 kwietnia 2019

Racuszki z mąki bananowej z lemon curd


Stokrotki zdobią trawniki, ale mogą także zdobić nasze posiłki. 
Stokrotka ma właściwości lecznicze i dba o urodę. 
Wspiera pracę wątroby, napar z kwiatków usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Oczyszcza krew z kwasu moczanowego. Osoby z dną moczanową powinny się bliżej zaprzyjaźnić z tą roślinką. 


Racuszki przygotowane z mąki bananowej, quinoa i pełnoziarnistej ryżowej oraz sorgo. 
Są niesamowicie aromatyczne. Dzięki mące bananowej i mleka kokosowego w proszku mają egzotyczny smak. 


Najpierw smażymy placuszki
na pół szklanki mąki:
 bananowej,
quinoa,
 pełnoziarnistej mąki ryżowej
  sorgo (opcjonalnie)
szklanka wody ( lub więcej jeśli ciasto będzie za gęste) 
2 łyżki mleka w proszku kokosowego ( mleko kokosowe w proszku)
dojrzały banan
 aromat waniliowy ok 1 łyżeczki
1 i  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko

Wszystkie składniki ciasta mieszamy na jednolitą konsystencję. 
Na średnio rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta np. dużą łyżką. Możemy smażyć bez dodatku oleju lub w niewielkiej jego ilości. 






 Lemon curd: sok z jednej cytryny, aromat cytrynowy ok 1/2 łyżeczki, jajko + żółtko, 50 gram cukru trzcinowego lub ok. 30 gram ksylitolu, skórka z cytryny, 50 gram masła pokrojonego w kostkę lub oleju kokosowego z lodówki.

Sok z cytryny, skórkę i aromat cytrynowy umieszczamy w garnku. Dodajemy jajko i żółtko. Całość mieszamy trzepaczką i zaczynamy podgrzewać na średnim ogniu.  Cały czas mieszamy, a kiedy zrobi się konsystencji budyniu dokładamy posiekane w kostkę masło lub olej kokosowy i mieszamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i podajemy do racuszków. 



5 komentarzy:

  1. Gdzie kupujesz te mąki? podaj adres? Placuszki wyglądają obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Mąki kupuję w ekologicznym najbliższym sklepie, ale można też kupić je przez internet:)

      Usuń
  2. To byłoby dla nas jedno z lepszych śniadań <3

    OdpowiedzUsuń