wtorek, 10 września 2019

Kremowa polenta z miodem i prażonymi orzechami


Na śniadanie zjedliśmy gorącą polentę z ekologicznej kaszy kukurydzianej ze szczyptą soli himalajskiej, miodem akacjowym z prażonymi orzechami piniowymi, kwaśną żurawiną do przełamania smaku i pestkami dyni na podniesienie odporności.


1/2 szklanki kaszki kukurydzianej ekologicznej 
300 - 350 ml wody
(1 łyżeczka masła  gee- opcjonalnie 
łyżka miodu
orzechy dowolne
trochę suszonej żurawiny
szczypta soli himalajskiej 
szczypta mielonego kardamonu
szczypta kurkumy 
skórka z pomarańczy 


Na wrzątek wsypać kaszkę ciągle mieszając trzepaczką, zmniejszyć ogień ( uwaga kaszka bardzo pryska na dużym ogniu, można się poparzyć) dodać sól himalajską, przyprawy i  dodać masło gee. Wylać do miseczek, polać miodem i prażonymi orzechami, żurawiną i pestkami dyni. 

3 komentarze: