piątek, 18 stycznia 2019

Zimowa zupa z jarmużem i fasolą

 "Jak nie wiesz co zrobić to ugotuj zupę" powiedziała w jednej z audycji moja ulubiona psycholożka Katarzyna Miller.
Zupa jest dobra na wszystko. No to ugotowałam porządny gar zupy. Może pomoże...
Zimowa, gęsta zupa z fasolą, ziemiankami i jarmużem.

Składniki:

olej rzepakowy 1-2  łyżki
cebula
liście laurowe i ziele angielskie
sól i pieprz
1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej i ostrej
pół łyżeczki kminku
marchewka
3 ziemniaki
plaster selera
puszka białej fasoli lub wcześniej ugotowanej
łyżka koncentratu pomidorowego
jarmuż 2- 3 gałązki
natka pietruszki

Przygotowanie:

Rozgrzej olej dodaj pociętą w kosteczkę cebulę i zeszklij. Dodaj wszystkie przyprawy chwilę podsmaż. Dodaj warzywa pocięte w kostkę, wlej wodę i gotuj do miękkości ok 15 minut. Pod koniec dodaj koncentrat i wymyty jarmuż. Dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba. Nalewaj gorącą.



wtorek, 15 stycznia 2019

Gofry z tartych ziemniaków


Gofry z tartych ziemniaków zrobiłam pierwszy raz. Nie bardzo lubię smażone potrawy, ale lubię placki ziemniaczane. Jednak one są dla mnie zbyt tłuste.
Pieczone w gofrownicy są świetną alternatywą dla smażonych. Pasują na śniadanie, obiad i kolację a dodatki mogą być przeróżne.

SKŁADNIKI:

500 g mączystych ziemniaków
mała cebula
sól i pieprz do smaku
jajko
2 czubate łyżki mąki 

PRZYGOTOWANIE:

Zetrzeć ziemniaki i cebulę na małych oczkach. Odsączyć wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i lekko posmarować olejem. Piec gofry na złoto. 

Podawać zaraz po upieczeniu wtedy są najbardziej chrupiące.

Dodatki: jajko, łosoś, twarożek, salsa z pomidorów z awokado.