czwartek, 25 października 2012

Otrębowe ciasto ze śliwkami

Do tego ciasta  dodałam tylko łyżkę cukru bo śliwki takie słodkie, że byłoby przesłodzone. 


1 szklanka pszennych otrąb  - u mnie Dobra kaloria. Lubię je bo są bardzo lekkie.
1 szklanka mąki
4 jajka w pokojowej temperaturze
ok 1 kg śliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
płatki migdałowe



Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Jeśli twoje śliwki nie są słodkie lub lubisz słodkie ciasta, do białek na koniec ubijania dodaj bardzo miałki cukier ok 3 łyżek stołowych. Dadaj żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec otręby. Ciasto wylej na blachę ułóż śliwki skórką do dołu, posyp migdałami. Wierzch posyp cynamonem. Piecz w 170 stopniach 40 minut.  W dołek po pestce można włożyć ulubioną konfiturę  może kwaśną dla złamania smaku. 


1 komentarz:

  1. ależ puszyste i pięknie wyrośnięte ;) nic tylko wsunąć kawałek ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń