czwartek, 13 grudnia 2012

Diabelsko pikantne ciasteczka espresso

Diabelsko pikantne ciasteczka espresso ale anioł pozostawił ślad;) 
                                  

Składniki:

kostka masła 
1 papryczka chilli
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
opakowania cukru waniliowego z ziarenkami wanilii
100 ml mocnego espresso - wystudzone wcześniej przygotowane!
sól szczypta
szklanka maki pszennej
szklanka mąki żytniej
żółtko  





Miękkie masło  wraz z cukrami utrzyj w malakserze  na puszystą masę, potem dodaj kakao.  Papryczkę chili ( sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne! dodaj żółtko. Kiedy w malakserze ciasto się połączy przeżuć je teraz na stolnicę i zagnieć w jeden zbity kawałek ciasta. Jeśli będzie wolne podsypuj mąką. 
Ja rozwałkowałam ciasto i wycinałam kółkiem, jednak polecam podzielić ciasto na 3 części, z każdej zrobić wałek jak na kopytka, pociąć na niewielkie kawałki i w dłoniach formować kulki spłaszczając je delikatnie od góry. Zrobiłam kilka takich i wyszły świetne,  lepsze niż wycięte z kółka. 
Piec 18-20 minut w 180 stopniach. 



Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

3 komentarze: