czwartek, 20 grudnia 2012

Duszona kaczka w soku z pomarańczy z orientalnymi przyprawami

Na świąteczny obiad proponuję kaczkę duszoną w soku z pomarańczy z imbirem, anyżem, goździkami i czosnkiem z sałatą z kiełkami buraczków, sezamem i ryżem na sypko 



4 uda kaczki
2 szklanki soku z pomarańczy
anyżek
2 goździki
2 ząbki czosnku
świeży imbir 2 cm
sos sojowy ok 4 łyżek
płatki papryczki chili



 Obsmaż kacze uda aż się zrumienią, wlej sok i sos sojowy. Dodaj przyprawy. Duś ok 1,5 godz. aż mięso będzie miało piękny karmelowy kolor.

Ugotuj ryż na sypko.

Przygotuj sałatę, zrób do niej sos: 3 łyżki - olej arachidowy ( nie koniecznie), łyżka sosu sojowego, łyżeczka octu ryżowego sok z imbiru 1 łyżeczka, olej sezamowy kilka kropel. Wymieszaj. Posyp sezamem.




3 komentarze:

  1. Fajnie wygląda z tą sałatką z sezamem i jestem pewna, że jest pycha. Dla siebie goździki bym pominęła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie pyszne danie!
    Kocham kaczkę.
    Pogodnych i szczęśliwych świąt!

    OdpowiedzUsuń