niedziela, 16 grudnia 2012

Kuferek kardamonowych pierniczków

Są mięciutkie, świeżutkie i będą zdobione w Wigilię



500 gr mąki pszennej
250 gr mąki żytniej
4 jajka
150 gr cukru trzcinowego utartego w moździerzu na puder
200 gr miodu
1 łyżeczka mielonego imbiru
8 sztuk goździków utartych w moździerzu
2 łyżki mielonego kardamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki kakao
200 gr roztopionego masła
skórka otarta z 1 cytryny 


Z podanych składników wyrób ciasto. Rozwałkuj na 0,5 cm grubości i wykrawaj dowolne kształty
Piecz w piekarniku nagrzanym w 180 stopniach po 10 minut.


Posyp cukrem pudrem.




Lub jeśli masz czas i chęci polukruj:

Lukier szklanka cukru pudru, sok z cytryny  - ok 1 łyżka, białko.

Wystudzone pierniczki maluj pędzelkiem.

10 komentarzy:

  1. Fajne zdjęcia. Porywam kilka tych apetycznych pierniczków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :) nominowałam Twojego bloga, zapraszam do zabawy: http://springplate.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jej serdecznie dziękuję. Zaraz wchodzę w podany link:)

      Usuń
  3. Mmmm, uwielbiam kardamon. Piękne pudełeczko i zdjęcia. Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  4. byłyby idealne na prezent:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam:) A pudełeczko jest przepiękne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pulchne i zachęcające! :) Koniecznie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  7. moje pierniczki właśnie się studzą! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja je chętnie wezmę, bo moich już prawie nie ma:)

      Usuń