sobota, 1 grudnia 2012

Pistacjowe kopytka z zielonego groszku z estragonem


Zanudziły mi się ziemniaczane kopytka dlatego po wersji łososiowej z patatem przyszła kolej na pure z zielonego groszku. Wyszły ślicznie zielone. Dzieciom się spodobają. Pewnie znów zmylę kolorem kopytek  ale z pistacjami też można je podać,... mmm... przypominają mi kuchnie francuską do zielony grosze i estragon, no i pistacje;) 




kilogram ugotowanych ziemniaków
1 szklanka zielonego groszku mrożonego ugotowanego
jajko
szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ser bułgarski
natka
 oliwa

lub

masło świeży estragon
sól



Ziemniaki przeciśnij przez praskę
groszek zmiksuj na gładka masę
Przełóż na stolnicę i z mąką i jajkiem zagnieć ciasto.
Podziel na trzy części i uformuj z nich wałki, potnij pod skosem na kopytka.
Gotuj 2 minuty po wypłynięciu.



Podawaj z serem i natką lub z masełkiem estragonowym (masło zmiksuj ze świeżym estragonem lub wymieszaj łyżką z suszonym).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz