czwartek, 28 marca 2013

Pasta z soczewicy z aromatami dalekiego wschodu


Wielki tydzień. Oczekiwanie. Post. Radość. 
Pasta soczewicy z aromatem dalekiego wchodu: kurkuma, kumin, gorczyca, kolendra...


szklanka soczewicy czerwonej lub żółtej
1 łyżeczka kurkumy, kuminu mielonego, gorczycy, kolendry
papryczka czerwona
1 łyżka oliwy 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kolendra listki świeża
1/2 czerwonej cebuli


Ugotuj soczewicę. Odcedź i ostudź.Na patelni rozgrzej  oliwę i podsmaż przyprawy wraz z koncentratem pomidorowym  Dodaj do soczewicy. Wymieszaj. Dadaj drobniutko posiekaną kolendrę. Jeśli lubisz gładka pastę zmiksuj. Dodaj kosteczki czerwonej cebuli. Podawaj z grzankami. 


6 komentarzy:

  1. Czerwona soczewica w asyście orientalnych przypraw? Taka pasta musi smakować wyśmienicie, innej opcji nie ma;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepadam za czerwoną soczewicą. Pasta z nią musi być świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tez ja zrobię ! aromatyczna bardzo

    OdpowiedzUsuń
  4. widziałam już tę pastę w różnych odmianach... ale nigdy nie jadła, koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam dziś w planie zrobienie pasty z soczewicy, fajny przepis, nie wiem tylko czy dostanę wszystkie przyprawy

    OdpowiedzUsuń
  6. mam dziś w planie zrobienie pasty z soczewicy, fajny przepis, nie wiem tylko czy dostanę wszystkie przyprawy

    OdpowiedzUsuń