sobota, 25 maja 2013

Razowe łazanki z młodą kapusta i olejem lnianym


To smaki, które gościły u mnie w rodzinnym domu. Dzięki młodej kapuście danie robi się nadzwyczaj szybko. Nadwyżkę makaronu można wysuszyć i mieć pod ręką w słoju. Doprawiona Maggi smakuje wyśmienicie. Mój mięsożerny syn pochwalił moją"robotę".


500 gram mąki razowej
2 jaka
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki zimnej wody

Z podanych składników zagnieć makaron. Rozwałkuj na cienki placek. Wysusz błam ciasta. Pokrój na łazanki. Gotuj  we wrzącej osolonej wodzie 2 minuty. Odcedź. Zahartuj zimną wodą.


pół główki młodej kapusty
2 białe czosnkowe cebule
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren całego pieprzu
2 liście laurowe
olej rzepakowy ok. 2 łyżki
2 łyżki przyprawy w płynie Maggi
1/2 łyżeczki kminku
natka pietruszki
sól i pieprz

Młodą kapustę poszatkuj. Do dużego rondla wlej wodę, tak aby była na wysokości 2-3 cm. Włóż poszatkowaną kapustę, przyprawy. Zacznij gotować na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj przyprawę Maggi i odrobinę oleju rzepakowego. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do kapusty. Spróbuj czy jest dobrze doprawione. Duś jeszcze klika minut. Potem wrzuć makaron i mieszaj razem z warzywami. Dodaj drobno posiekaną natkę i dopraw jeszcze Maggi i pieprzem jeśli trzeba. Całość polej olejem lnianym najlepiej budwigowym. 



9 komentarzy:

  1. oo.. kocham łazanki, obiad rodzinny <3 pięknie podane!
    ale z razowym makaronem nie próbowałam, brzmi pysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwialbiam łazanki tylko zawsze brakuje mi pomysłu na nie. dodaje do obserwowanych by móc sledzić nowości

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm ale zdrowo ! Kocham łazanki, to mój ulubiony makaron :D A młodej kapusty jestem największą fanką na świecie !

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie robiłam łazanek sama... hmmmm :)
    z opisu wynika, że to proste - znowu!! a ja w nieświadomości żyję ;)
    spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada cudnie i bardzo smacznie! No i takie zdrowe skladniki, ze az milo:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja również Cię pochwalę :D danie pierwsza klasa!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham łazanki, niestety mój mąż za nimi nie przepada i raczę się nimi tylko u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łazanki rewelacja. Nie ma to jak domowe własne :-) i do tego razowe

    OdpowiedzUsuń
  9. zapiszę przepis w ulubionych i mam nadzieję, że niedługo wypróbuję i zdam relację na moim blogu z przepisu z moimi modyfikacjami :)

    OdpowiedzUsuń