środa, 26 lutego 2014

Afrykańskie pączki kokosowe Mandazi


Nie, nie byłam w Afryce. "Podróżuję" kulinarnie po przepisach. A ponieważ szukam wciąż nowych to znalazłam pączki na Tłusty Czwartek w Afryce.
Zrobiłam dwie wersje: smażoną i pieczoną. Szczerze mówiąc te z piekarnika to raczej bułeczki. Te z oleju to są PĄCZKI.
Można je robić na różne sposoby z mlekiem kokosowym, krowim, z białą mąką, z razową, z proszkiem do pieczenia, drożdżami, z jajem lub bez. A dodatki: to ananas, cynamon, imbir, kardamon. Posypka może być z wiórków kokosowych z cukrem, mielonych migdałów lub posiekanych orzeszków ziemnych.
Ja wypowiedziałam się na tema:t z mąką pszenną, drożdżami i skórką pomarańczową smażoną, mleczkiem kokosowym. Posypka cynamon z cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło ok 16 sztuk.


1 roztrzepane jajko
pół szklanki cukru drobnego
pół szklanki mleczka kokosowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki roztopionego masła
trochę mąki do podsypywania
olej do smażenia 


Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Roztop masło niech wystygnie. Mąkę wsyp do naczynia z suszonymi drożdżami wlej mleczko, dodaj jajo, masło, cukier skórkę i zagnieć ciasto aż będzie odchodziło od rąk. Zostaw do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto ( nie rośnie zbyt dużo) podziel na 4 części spłaszcz ręką i przekrój na cztery.
Rozgrzej olej i smaż aż będą rumiane. 
Sprawdzaj patyczkiem ciasto czy nie zastaje na nim surowe ciasto.
Wystudź. Do worka foliowego wsyp cukier i cynamon i obtocz pączki. 


Wersja z piekarnika: nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz ok 30 minut. 


Na Tłusty Czwartek przypadła mi wersja smażona.
Te z piekarnika raczej na rano do konfitury. 

Bardzo Tłusty Czwartek 2014

29 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe przepisy na pączki wyszukałaś. Podobają mi się Skusiłabym się na obie wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Naprawdę egzotyczne te pączki, niesamowicie pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jej..! W Afryce też mają Tłuściaka? :D
    Super, mnie też bardziej urzekła 1sza wersja, bo druga faktycznie-skojarzyła mi się z bułeczkami, czy tam scones :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę, pączki bez granic! Kto by pomyślał !
    Wybieram te pierwsze, bo to pączki, nie bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe pączusie! Nigdy takich nie jadłam, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z piekarnika to fakt wychodzą bułeczki drożdżóweczki. Ale smaczne. Takie afrykańskie to brzmi bardzo egzotycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurczę, to dopiero oryginalne pączki są!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie dość że afrykańskie to jeszcze kokosowe :) fajowe!

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe!!! poproszę te smażone, jak pączki to pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pełna egzotyka:) Lubie takie przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten kokosowy smak kusi jak diabli...;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis i bardzo ciekawi mnie smak kokosowych pączków :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Ładnie tak kusić, człowiek stara się wymazać z pamięci ilość ..., którą spożył wczoraj. A tu nowe wyzwania.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mnie zaciekawiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawe te pączki, o takich nie słyszałam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojej nie jadłam jeszcze takich, ale miło obejrzeć coś nowego niż tradycyjne pączki. Cudnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają cudownie i bardzo chrupko :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ależ one muszą smakować:) kto wie, może kiedyś wybierzesz się do Afryki:)

    OdpowiedzUsuń
  19. świetny przepis, bardzo mi się spodobał i z chęcią go wypróbuję :) Takich pączków to ja jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  20. znacznie ciekawsze niż zwykłe! <3

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo ciekawy przepis, może kiedyś wypóbuję

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie słyszałam o takich, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mnie też kusiły te pączki.
    Może za rok...
    Pysznie u Ciebie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń