wtorek, 28 czerwca 2016

Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym



Każdy ma chyba swoje ulubione jabłko. Ja uwielbiam championy za ich smak lekko gruszkowy, za to,że nie rozpadają się podczas pieczenia. Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym.

Ciasto:

szklanka mąki 
ćwierć kostki zimnego masła
3 łyżki cukru drobnego
cukier waniliowy do smaku
żółtko
2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

4 jabłka champion
3 łyżki masła
łodyga rabarbaru
3 łyżki cukru muscvado lub trzcinowy
łyżeczka cynamonu
płatki migdałowe
listki mięty



Ciasto:

Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze składników podanych wyżej . Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj koło ok 5 cm większe niż forma na tartę koło. Wyłóż do nasmarowanej masłem formy na tartę.

Nadzienie:

Jabłka obierz i pokrój na ósemki (bardzo przydatna jest krajalnica do jabłek na ósemki). Na patelni rozpuść masło i dodaj cukier muscovado lub trzcinowy, niech składniki połączą się w sos. Dodaj jabłka i pokrojony rabarbar. Kiedy jabłka będą prawie miękkie, zestaw i lekko wystudź. Całość przełóż na ciasto i zawiń ciasto do środka. Posyp cukrem. Na wiech jabłek rozsyp łatki migdałowe. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.

13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi o istnieniu galette! Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna tarta! Koniecznie muszę wypróbować taką wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam szampiony, są przepyszne! Czyli tarta w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super! Jeśli uda mi się gdzieś kupić rabarbar... to spróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie jabłek i rabarbaru musi sprawdzać się w tym deserze idealnie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie odmówiłabym,wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna ta Twoja tarta! z naszymi ulubionymi owockami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wpraszam się na kawałek, przepysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale połączyłaś smaki!

    OdpowiedzUsuń