wtorek, 28 czerwca 2016

Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym


Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym

Każdy ma chyba swoje ulubione jabłko. Ja uwielbiam championy za ich smak lekko gruszkowy, za to,że nie rozpadają się podczas pieczenia. Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym.

 Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna. 

Ciasto:


szklanka mąki 
1/3 kostki zimnego masła
3 łyżki cukru drobnego
cukier waniliowy do smaku
żółtko
2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
4 jabłka champion
3 łyżki masła
łodyga rabarbaru
3 łyżki cukru muscvado lub trzcinowy
łyżeczka cynamonu
płatki migdałowe
listki mięty


PRZYGOTOWANIE:


Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze składników podanych wyżej. Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj koło ok. 5 cm większe niż forma na tartę koło. Wyłóż do nasmarowanej masłem formy na tartę.
Jabłka obierz i pokrój na ósemki (bardzo przydatna jest krajalnica do jabłek na ósemki). Na patelni rozpuść masło i dodaj cukier muscovado lub trzcinowy, niech składniki połączą się w sos. Dodaj jabłka i pokrojony rabarbar. Kiedy jabłka będą prawie miękkie, zestaw i lekko wystudź. Całość przełóż na ciasto i zawiń ciasto do środka. Posyp cukrem. Na wiech jabłek rozsyp łatki migdałowe. Piecz w 180°C przez 45 minut.


Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Półkruche ciasto z rabarbarem



13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi o istnieniu galette! Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna tarta! Koniecznie muszę wypróbować taką wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam szampiony, są przepyszne! Czyli tarta w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super! Jeśli uda mi się gdzieś kupić rabarbar... to spróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie jabłek i rabarbaru musi sprawdzać się w tym deserze idealnie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie odmówiłabym,wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna ta Twoja tarta! z naszymi ulubionymi owockami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to musi być mega pyyyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wpraszam się na kawałek, przepysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń