środa, 30 stycznia 2013

Rzymska sałata z jajem w koszulce z estragonowym winegretem


Dostałam od koleżanki z pięknej Szwajcarii sól z płatkami kwiatów. Ona wie, że lubię gotować. Kupiła mi wyjątkowy pieprz  z płatkami kwiatów. To one pomalowały jajko w koszulce w kolorowe znaczki. Do tego pasowało mi użyć do sałaty musztardę estragonową. Jest pistacjowo -  zielona i przez to sos ma piękny kolor. Użyłam też czarnej cypryjskiej soli, bo jest bardzo delikatna w smaku.


Dla jednej osoby:

3 liście rzymskiej sałaty
jajko
łyżeczka ostu spirytusowego
sól
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy estragonowej
kilka kropel soku z cytryny
płatki sera pecorino

kwiatowy pieprz 



Umyj liście sałaty i pokrój w szerokie paski. Zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę octu. Kiedy będzie się gotować zrób trzepaczką wir, w środek, którego wybijesz jajko, wtedy białko otuli żółtko. Gotuj ok 3 minut. Wyjmij na łyżkę cedzakową, niech się odsączy. 
Sałatę ułóż w talerzu i polej sosem winegret przygotowanym z oliwy, musztardy estragonowej, i kilku kropli soku z cytryny. Połóż płatki pecorino.

2 komentarze:

  1. Pyszne świeże liście mmmm, a ten kwaitowy pieprz boski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nie miałam pomysłu jak go użyć:)

      Usuń