Dla jednej osoby:
3 liście rzymskiej sałaty
jajko
łyżeczka ostu spirytusowego
sól
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy estragonowej
kilka kropel soku z cytryny
płatki sera pecorino
kwiatowy pieprz
Umyj liście sałaty i pokrój w szerokie paski. Zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę octu. Kiedy będzie się gotować zrób trzepaczką wir, w środek, którego wybijesz jajko, wtedy białko otuli żółtko. Gotuj ok 3 minut. Wyjmij na łyżkę cedzakową, niech się odsączy.
Sałatę ułóż w talerzu i polej sosem winegret przygotowanym z oliwy, musztardy estragonowej, i kilku kropli soku z cytryny. Połóż płatki pecorino.
Pyszne świeże liście mmmm, a ten kwaitowy pieprz boski!
OdpowiedzUsuńI nie miałam pomysłu jak go użyć:)
Usuń