SKŁADNIKI:
4 porcje świeżego fileta z dorsza najlepiej polędwica z dorsza
cytryna
fenkuł bulwa
cebula szalotka duża
łyżeczka nasion kopru włoskiego
sól do doprawienia ryby
pieprz
bazylia suszona ok 1 łyżeczka
oliwa 2-3 łyżki
ocet balsamiczny biały krem- taki opłacam, świetnie pasuje do ryby
mąka do panierowania ryby
PRZYGOTOWANIE
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Połóż obtoczone w mące i posypane solą kawałki ryby.Posyp delikatnie bazylią. Pokroj bulwę fenkułu w piórka. Połóż na rybę warstwę z połowy bulwy fenkułu, cebuli także pokrojonej w piórka i cieniutkie plasterki z cytryny. Całość polej delikatnie kremowym octem białym i zapiekaj 25-30 minut w 180 stopniach.
połowę kopru włoskiego poszatkuj na mandolinie lub nożem. Skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę i pół łyżeczki nasion fenkułu.
Podawaj np. z dzikim ryżem.
Witam,
OdpowiedzUsuńprzepraszam, że nie zaglądałam tu tak długo, ale aktualnie jestem ciut zabiegana.
No ale jestem i nadrabiam.. ciekawy sposób na rybkę... przyznaję, że nigdy nie jadłam fenkuła. Wygląda bardzo ładnie ;)
Ryby należą do moich ulubionych produktów i szukam wszędzie nowych inspiracji.
OdpowiedzUsuńFenkuł dla ryby, choć jeszcze nie robiłam, będzie świetnym anyżkowym kontrapunktem. Rozumiem, że to 40 minut, po to aby zmiękczyć koper włoski i zharmonizować tekstury składników. tylko czy coś z tego fileta rybnego pozostanie. Tak sobie głośno myślę- poddałabym koper najpierw obróbce, i na ostatnie 5 minut (z max 15) dodałabym do rybki. Oczywiście subiektywna opinia, ale idea mi się podoba:D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
bardzo lubię dorsza, a z fenkułem jeszcze nie jadłam. wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dorsza, apetycznie to wszystko wygląda! Mmmm
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na rybę, którą uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń