niedziela, 27 stycznia 2013

Dorsz zapiekany z fenkułem



Dorsz zapiekany z surówką z bulwy fenkułu to bardzo lekkie danie. Dzięki przyprawom kopru włoskiego oraz samego fenkuł danie poprawia trawienie. Nie każdy jednak lubi nasiona kopru włoskiego i dlatego ten składnik można pominąć. 


SKŁADNIKI:

4 porcje świeżego fileta z dorsza najlepiej polędwica z dorsza 
cytryna
fenkuł bulwa
cebula szalotka duża
łyżeczka nasion kopru włoskiego 
sól do doprawienia ryby
pieprz
bazylia suszona ok 1 łyżeczka 
oliwa 2-3 łyżki 
ocet balsamiczny biały krem- taki opłacam, świetnie pasuje do ryby
mąka do panierowania ryby

PRZYGOTOWANIE

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Połóż obtoczone w mące i posypane solą kawałki ryby.Posyp delikatnie bazylią. Pokroj bulwę fenkułu w piórka. Połóż na rybę warstwę z połowy bulwy fenkułu, cebuli także pokrojonej w piórka i cieniutkie plasterki z cytryny. Całość polej delikatnie kremowym octem białym i zapiekaj 25-30 minut w 180 stopniach.


Surówka z fenkułu:

połowę kopru włoskiego poszatkuj na mandolinie lub nożem. Skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę i pół łyżeczki nasion fenkułu.
Podawaj np. z dzikim ryżem.


5 komentarzy:

  1. Witam,
    przepraszam, że nie zaglądałam tu tak długo, ale aktualnie jestem ciut zabiegana.
    No ale jestem i nadrabiam.. ciekawy sposób na rybkę... przyznaję, że nigdy nie jadłam fenkuła. Wygląda bardzo ładnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryby należą do moich ulubionych produktów i szukam wszędzie nowych inspiracji.
    Fenkuł dla ryby, choć jeszcze nie robiłam, będzie świetnym anyżkowym kontrapunktem. Rozumiem, że to 40 minut, po to aby zmiękczyć koper włoski i zharmonizować tekstury składników. tylko czy coś z tego fileta rybnego pozostanie. Tak sobie głośno myślę- poddałabym koper najpierw obróbce, i na ostatnie 5 minut (z max 15) dodałabym do rybki. Oczywiście subiektywna opinia, ale idea mi się podoba:D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię dorsza, a z fenkułem jeszcze nie jadłam. wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dorsza, apetycznie to wszystko wygląda! Mmmm

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na rybę, którą uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń