środa, 23 stycznia 2013

Pizza na słodko z sosem pomarańczowym


Wyszła puszysta, słodka i zaskakująca. Rosnące ciasto otuliło sobą słodkie figi. Myślę, że odrobina sera koziego dla zwolenników jego smaku dopełniłaby całość. Mnie zaciekawił smak sosu z gorzkich pomarańczy. Latem zrobię taką z figami prosto z drzewa.
 


Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki + mąka do posypywania
20 g drożdży piekarskich
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Składniki na wierzch:

puszka fig
mała puszka ananasa

Przygotowanie:

Zagnieć ciasto w misie, przykryj folią, odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyłóż wyrośniete ciasto na stolnicę, uformuj koło.


Piecz 220 stopni C przez 20 minut

Przygotuj sos:

2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy
 łyżka miodu z mniszka

Podgrzewaj na średnim ogniu aż składniki zrobią się płynne. Kiedy pizza będzie gotowa wyjmij i polej obficie sosem.



1 komentarz: