Udo kacze duszone w czerwonym winie z polentą |
SKŁADNIKI:
4 uda kacze
szklanka czerwonego wytrawnego wina
anyżek
3 goździki
200 g polenty
woda
sól
tarty parmezan lub pecorino 2 -3 łyżki
krem z czerwonego octu balsamicznego
brokuły z wody
PRZYGOTOWANIE:
Oczyść mięso, posyp solą i pieprzem. Obsmaż na małej ilości oleju. Kiedy tłuszcz z kaczki się wytopi wlej wino i odparuj, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem 1,5 godziny. Od czasu do czasu obracaj uda. Mięso będzie miękkie i rozpływające się ustach.
polenty nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje?
OdpowiedzUsuńSmak podobny do kaszki manny, ale ja wolę kukurydzianą bo dobrze komponuje się z mięsem.:)
UsuńKaszę mannę uwielbiam, więc ta też na pewno będzie mi smakować:)Dziękuję AZgotuj!
Usuń