wtorek, 29 stycznia 2013

Waniliowo-czekoladowe ciasto kręcone

Uparłam się na to ciasto. Pierwsze nie wyszło.  Jajka były za zimne. Zważyły masło. A i masło potrzebne te  z zawartością tłuszczu 82% .  Za drugim razem wyszło. Zmieniłam składniki na logiczne i mam je. 


kostka miękkiego masła 82% !!!
szklanka mąki
szklanka cukru
4 jajka w pokojowej temperaturze
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
czubata łyżka kakao
2 łyżki wrzątku.

Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym jajku. Kiedy masa z pierwszym jajkiem będzie gładka, dodaj drugie i tak dalej. Dadaj cukier waniliowy. Teraz dodawaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i warzącą wodę. Wykładaj do formy wysmarowanej masłem. Najpierw waniliową część, potem czekoladową. Piecz 60 minut w 180 stopniach.


 Polewa z prawdziwej czekolady:

60 ml kremówki
70 gr gorzkiej czekolady
szczypta soli
50 gr masła

Kremówkę podgrzej ale nie dopuść do zagotowania. Wrzuć połamaną czekoladę. Wymieszaj aż do rozpuszczenia. Teraz dodaj szczyptę soli i masło. Mieszaj. Jeśli będzie miała gęsta konsystencje, nie wpadaj w panikę, dolej odrobinę śmietanki i mieszaj. Kiedy przestygnie oblej ciasto. Polewa jest błyszcząca i nie matowi się.

8 komentarzy:

  1. Piękne :) Czy to czasem nie jest inaczej zwane ciasto ucierane??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha:), tak własnie to ucierane:) dziękuje , ze mi przypomniałaś. U mnie babcia zawsze mówiła, kiedy pytałam co to za ciasto, odpowiadała - kręcone - i tak mi zostało:) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Oj tak ucierane ciacho :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi w takich ciachach często wychodzą zakalce... Twoje wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje pierwsze trafiło do śmietnika. Ale wiem (mądry Polak ...), że wtedy masło miałam śmietankowe czyli poniżej 70% i zimne jajka prosto z lodówki . No i zakalec...

      Usuń
  4. wspaniale wygląda ;) mnie też często te zakalce wychodzą :/

    OdpowiedzUsuń