piątek, 26 lipca 2013

Tarta malinowa z kremem karpatka



leniwe popołudnie. zbliżają się upały. pewnie lody będą w użyciu. tarta malinowa z kremem karpatka. zrobiony z domowych składników


Ciasto:

szklanka krupczatki
ćwierć kostki masła
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
żółtko

Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij i rozwałkuj. Upiecz ok 20 minut w 180 stopniach.


Krem karpatka:

szklanka mleka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyzki cukru
pół kostki masła
żółtko 
skórka z jednej cytryny
cukier z prawdziwa wanilią

Zagotuj mleko. W niewielkiej ilości mleka rozpuść skrobię, żółtko i dwa cukry. Kiedy mleko będzie wrzeć, wrzuć skórkę z cytryny i  trzepaczką rozprowadź składniki rozpuszczone w mleku. Powstanie budyń. Odstaw do ostygnięcia.
Zacznij  ucierać masło dodając stopniowo ostudzony budyń. Gdyby się zważyło - a tak nie musi się stać - miej odrobinę wrzątku w pogotowiu.
Krem rozprowadź na upieczonym cieście. Udekoruj malinami i cukrem pudrem. Włóż do lodówki.







17 komentarzy:

  1. ależ poczęstowałabym się...dużym kawałkiem tej Twojej pysznej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie trwa ostatnio totalna fascynacja tartami, więc gapię się i nagapić się nie mogę, tak ślicznie Ci się udała :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na niecodzienną karpatkę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały deser!
    Te maliny wyglądają obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie go wykończyłaś! :)
    Zjadłabym taką owocowa tartę, ehh :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jutro w planie nalot na rynek w poszukiwaniu malin! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja uwielbiam takie tarty, z malinkami przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna tarta i fajny krem. Moc owoców czyli to co lubie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszności:) też robiłam w tym roku tartę z malinami, ale w troszkę innej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uuuu! z kremem karpatkowym musiała smakować obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Z karpatkowym kremem to ciasto musialo smakowac nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  13. Poproszę kawałek. Ta tarta jest boska! Malinki i krem karpatkowy to musiał być sukces!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe połączenie, Nigdy nie jadłam tego kremu z owocami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystko co zawiera krem karpatka musi być pysze :D a jeszcze kruche ciasto i maliny - zapewne rozpływa się w ustach.

    OdpowiedzUsuń