czwartek, 5 września 2013

Ratatouille na ciepło wg Apetycznej panny Dahl


Zapisałam się do akcji gotuj z panną Dahl. Przeglądałam, zaznaczałam, czytałam.  
Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne. 


po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule,  czerwone papryki
4 duże pomidory pokrojone  na ćwiartki 
puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
1/2 łyżki nasion kolendry
sól, pieprz
pęczek świeżej kolendry


 Posyp pokrojone bakłażany i cukinie solą, włóż je do durszlaka. Po godzinie przepłucz i osusz ręczniczkiem. Rozgrzej na patelni ok 1 łyżki oliwy i zrumień warzywa ze wszystkich stron. Kiedy będą gotowe odłóż na bok


W dużym rondlu o  dość grubym dnie rozgrzej resztę oliwy i włóż cebulę, czosnek i nasiona kolendry. Podsmażaj na małym ogniu, ok 4 minuty, aż sie zeszklą. Dodaj papryki i duś na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dołóż pomidory i duś kolejne 15 minut. Na koniec dodaj zrumienione bakłażany o cukinie. Dopraw do smaku.




20 komentarzy:

  1. Cudowne kolory!
    Zapraszam do wzięcia udziału w organizowanym przeze mnie po raz pierwszy konkursie:)
    http://zakateksmaku.wordpress.com/2013/09/05/konkurs/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Sophie Dahl :) Ten przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne danie, takie jak lubię :) muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ratatuję, dziękuję za przypomnienie bo już bardzo dawno jej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I za to lubię ratatouille, że można je jeść w dowolny sposób. A teraz najlepszy na nie czas, też często robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. próbowałam robić tak ryż już kilka razy, ale za nic nie chce mi wyjść..
    Danie prezentuje się nieziemsko, w ogóle podoba mi się ta akcja!

    OdpowiedzUsuń
  7. z wielką przyjenoscia bym spróbowała tego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo apetycznie :) aż mam ochotę zabrać tą miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zawsze chciałam zjeść TO danie

    OdpowiedzUsuń
  10. pychotka :) zrobię dziś na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ratatouille mogłabym jeść non stop :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pysznie wygląda, aż mi w brzuszku zawierciło :) Takie ratatoulline to bym z wielką przyjemnością zjadła :)

    OdpowiedzUsuń