piątek, 27 lipca 2012

Marynowany łosoś w świeżym imbirze na poduszeczce z batata z chrustem z buraka


Składniki:

łosoś
2 cm imbiru świeżego
sos sojowy japoński
sól

batat
2 łyżki mleka
gałka muszkatołowa

2 buraki
pół szklanki wody
3 łyżki octu winnego
3 goździki
szczypta cynamony
sól pieprz





 Przygotowanie:

1. Zacznij od ugotowania buraków, wystudź, pokrój w słupki, w garnku wlej marynatę: wodę , ocet, goździki, cynamon sól. Gotuj 5 minut. Włóż pokrojone buraki do naczynia i zalej marynatą. Odstaw na kilka godzin lub przygotuj dzień wcześniej, tak aby buraczki marynowały się przynajmniej 3 godziny.




2. Łososia zamarynuj w soli, sosie sojowym i startym świeżym imbirze, zawiń w folię aluminiową i upiecz ok 15 minut na patelni. Folię aluminiową posmaruj cienko oliwą, żeby pieczony łosoś nie przywarł.


3. Batata ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, odcedź, dodaj mleko i szczyptę gałki muszkatołowej.

Pure włóż w pierścień kuchenny i uformuj podstawę, ułóż na nim łososia i udekoruj kiełkami. W koło rozsyp chrust z buraka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz