czwartek, 31 stycznia 2013

Krupnik na dwie kasze ♪♫♪

Panie kasze w parze w krupniku na dwa. 


2 litry bulionu warzywnego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu
lubczyk
natka pietruszki
pół cebuli
 pół szklanki kaszy jaglanej 
pół szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
kilka kropli oliwy 
marchew 
plaster selera
kapelusz suszonego prawdziwka. 



Zagotuj bulion. Dodaj zioła. Marchew pokrój w skośne plasterki. Seler w kostkę. Cebulę w piórka. Wkrusz prawdziwka. Włóż do bulionu. Gotuj kilka minut. Sparz obie kasze i dodaj do wywaru. Gotuj 20 minut. Kiedy kasza będzie miękka krupnik jest już gotowy. Wykładaj i posyp świeżym lubczykiem i natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz