sobota, 14 lipca 2012

Sezonowe risotto z kurkami z lasu

Risotto z kurkami

Składniki:

1 szklanka ryżu do risotto
250 gram kurek
gorść tartego parmezanu
kieliszek białego wina
1 łodyga selera naciowego
1 cebula pokrojona w kostkę
2 szklanki bulionu warzywnego
łyżka masła
natka pietruszki



Przygotowanie:


1. Rozgrzej  rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Po kilku minutach wsyp ryż i podsmaż.

2. Wlej wino i poczekaj aż alkohol odparuje.

3. Dolej bulion ok szklanki.

4. Na osobnej patelni podsmaż kurki.

5. Kiedy ryż będzie lekko miękki dodaj kurki, dolej resztę bulionu.

6. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz parmezan.

7. Całość wymieszaj. Risotto powinno być kremowe. W razie potrzeby dalej więcej bulionu.




1 komentarz: