poniedziałek, 9 lipca 2012

Ciasto otrębowe z morelami




Składniki:

ok. kilograma moreli
4-5 jaj 
3/4 szklanki cukru trzcinowego drobnego lub mniej 
1 szklanka mąki 
pół szklanki otrąb pszennych
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Oddzielić białko od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już ubita dodać powoli cukier. Kiedy piana będzie przypominać bezę dodawać po jednym żółtku do skończenia.

2. Do masy dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. Teraz dodać  otręby i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Na wysmarowaną blachę wylać ciasto i układać owoce.

5. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 50- 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz