sobota, 1 września 2012

Bułgarskie naleśniki Katmi

Przepyszne, zachwycające lekkością i zapachem naleśniki bułgarskie katmi. Bajeczne śniadanie.



1,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
płaska łyżeczka świeżych drożdży
szczypta soli
łyżeczka cukru
żółtko
masło ( koniecznie klarowane)

Naleśniki trzeba upiec koniecznie na maśle, wtedy są w smaku takie jakie powinny być. Ja użyłam masła zwykłego i trochę się przypalało. Myślę ze klarowane będzie tu najlepsze.

W wodzie rozprowadź drożdże, dosyp cukier, wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto. Jeśli będzie za geste dodaj jeszcze pół szklanki wody.Konsystencje powinno mieć gęstszą niż tradycyjne naleśniki. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Naleśniki smaż na złoty kolor z obu stron.


Podczas smażenia przyjemnie "bąbluje " ciasto. Ale na grubość wcale nie różnią się od zwykłych naleśników.


Do katmi podałam galaretkę z czerwonej porzeczki.



11 komentarzy:

  1. śniadanie rzeczywiście idealne!
    u mnie naleśniki na obiad dzisiaj będą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie jak masło to tylko klarowane, ale osobiście wolę smażyć naleśniki na oleju rzepakowym, który nie ma smaku ani zapachu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie śniadanie poprawia humor na cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja chyba sobie na kolację takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o... jestem wielką fanką naleśników więc z pewnością wypróbuję (;

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. i to jest najpiękniejszy wpis:) Cieszę się. Musze znów je zrobić:)

      Usuń