poniedziałek, 25 czerwca 2012

Zupa krem marchewkowa z batatem i czarnuszką

Składniki:

na 4 osoby

4 spore marchewki
pół cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
ząbek czosnku
1 batat
czarnuszka
ziele lubczyku świeże
sól



Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, batata w dość dużą kostkę.

2. Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, zeszklij. Dodaj marchew, podsmaż. Dodaj batata i mieszaj kilka minut.

3. Zalej 1,5 litra wrzącej wody. Dodaj sól i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj do konsystencji kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek.

4. Wsyp ziarna czarnuszki ok 1 łyżeczka. Posyp lubczykiem.


Ja posypuję jeszcze  pestkami dyni i słonecznika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz