czwartek, 28 czerwca 2012

Brioche na śniadanie




Zawsze chciałam spróbować brioszki takiej naturalnej, upieczonej w domu.Te ze sklepu nie pachną tak jak wykonane w domu z masłem. Są miejsca gdzie można kupić rzemieślnicze brioszki i tam warto je kupować. Ale można też zrobić samemu a poniżej sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI 

2 szklanki mąki
1 opakowanie suchych drożdży
1/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru trzcinowego
3/4 kostki miękkiego masła
4 jaja
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1. Podgrzej lekko mleko wsyp łyżeczkę cukru i drożdże oraz łyżkę mąki. Zamieszaji odstaw na 25 minut. Niech drożdże zaczną pracować.

2. Przesiej mąkę, dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego, wlej wyrośnięte drożdże. Całość zacznij wyrabiać.

3. Dodaj 3 jaja (najlepiej nie z lodówki) i masło. Na początku dodaj tylko pół kostki, bo potem zobaczysz czy będzie potrzeba dodania go więcej. Dodaj szczyptę soli.

4. Wyrabiaj teraz ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Potrwa to ok. 8 - 10 minut.

5. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej masłem lub olejem. Przykryj folią spożywczą.

6. Włóż do lodówki na 6-8 godzin.
(Najlepiej jest zrobić ciasto na noc a rano wyjąć i zacząć dalszą pracę).

7.Wyłóż ciasto na blat i uformuj kulki. Mnie wyszło 12 sztuk. Ciasto lepiło mi się do ręki ale załatwiłam to mocząc rękę za każdym razem w zimnej wodzie.

8. Wysmaruj formę masłem, ułóż kuleczki ciasta i pozostaw znów do wyrośnięcia na około 30 minut. Posmaruj każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem.

9. Kiedy wyrosną zacznij piec w 180 stopniach C 30 40 minut. Sprawdź patykiem czy są upieczone.



2 komentarze:

  1. Wspaniala! Moja wersja byla z 1/3kosti masla (bo tyle bylo w lodowke) i 2/3 szklanki mleka, 2 jaja + 1 zoltko. 'Ugniatalam' mikserem -10 min. Nie odchodzilo od miski ale rano bylo wystarczajaco 'sztywne' zeby formowac kulki (nadzialam pokruszona gorzka czekolada). Dziekuje za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję za wpis. Taki wpis nadaje mojemu gotowaniu sens:) Pozdrawiam Anita

      Usuń