poniedziałek, 25 czerwca 2012

Zupa marchewkowa z batatem i czarnuszką

Zupa krem marchewkowa z batatem i czarnuszką. 

Składniki:

na 4 osoby

4 spore marchewki
pół cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2-3 ząbki czosnku
1 batat
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyzeczki mielonej kolendery
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
czarnuszka
natka kolendry
sól 
1,5 l wody lub bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, batata w dość dużą kostkę.

2. Na patelni rozgrzej olej dodajprzyprawy i cebulę, zeszklij. Dodaj marchew, podsmaż. Dodaj batata i mieszaj kilka minut.

3. Zalej 1,5 litra wrzącej wody. Dodaj sól i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj do konsystencji kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek.

4. Wsyp ziarna czarnuszki ok. 1 łyżeczka. Posyp natką kolendry.


Ja posypuję jeszcze  pestkami dyni i słonecznika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz