Składniki:
na 4 osoby
4 spore marchewki
pół cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2-3 ząbki czosnku
1 batat
na 4 osoby
4 spore marchewki
pół cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2-3 ząbki czosnku
1 batat
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyzeczki mielonej kolendery
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
czarnuszka
natka kolendry
sól
czarnuszka
natka kolendry
sól
1,5 l wody lub bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, batata w dość dużą kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej dodajprzyprawy i cebulę, zeszklij. Dodaj marchew, podsmaż. Dodaj batata i mieszaj kilka minut.
3. Zalej 1,5 litra wrzącej wody. Dodaj sól i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj do konsystencji kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek.
4. Wsyp ziarna czarnuszki ok. 1 łyżeczka. Posyp natką kolendry.
Ja posypuję jeszcze pestkami dyni i słonecznika
1. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, batata w dość dużą kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej dodajprzyprawy i cebulę, zeszklij. Dodaj marchew, podsmaż. Dodaj batata i mieszaj kilka minut.
3. Zalej 1,5 litra wrzącej wody. Dodaj sól i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj do konsystencji kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek.
4. Wsyp ziarna czarnuszki ok. 1 łyżeczka. Posyp natką kolendry.
Ja posypuję jeszcze pestkami dyni i słonecznika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz