Pierogi z soczewicą
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
pół łyżeczki soli
3/4 szklanki ciepłej wody
mąka do posypywania
Farsz:
czerwona soczewica - 3/4 szklanki
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
pół łyżeczki soli
3/4 szklanki ciepłej wody
mąka do posypywania
Farsz:
czerwona soczewica - 3/4 szklanki
dynia mała - 1/2 szt.
cebula - 1 szt.
ząbki czosnku - 2 szt.
przyprawy po szczypcie: rozmaryn, kmin mielony, mielona kolendra, oregano, chili
słodkiej papryki - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - do smaku
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
Przygotowanie farszu:
Soczewicę ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać dynię i podlać 2 łyżkami wody. Przykryć pokrywką i dusić kilka minut do miękkości pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy orazprzyprawy i chwilę poddusić razem z dynią. Zmiksować dynię i soczewicę pulsacyjnie lub widelcem.
Nigdy takich nie jadłam. Ciekawe jak smakują:-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania. Z pomidorowym sosem też fajnie smakują:)
Usuńuwielbiam pierogi, wiele już jadłam, ale nie z soczewicą.
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa jak smakują ;]
Smakowite, podobne pierożki robiła moja babcia, dlatego wiem, że są pyszne!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam!
Chętnie zjadłabym te Twoje pyszności.
Pozdrawiam serdecznie :-)