środa, 27 czerwca 2012

Pierogi z soczewicą i pesto




Pierogi z soczewicą

Składniki:

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
pół łyżeczki soli
3/4 szklanki ciepłej wody
mąka do posypywania

Farsz:

czerwona soczewica - 3/4 szklanki
dynia mała - 1/2 szt.
cebula - 1 szt.
ząbki czosnku - 2 szt.
przyprawy po szczypcie: rozmaryn, kmin mielony, mielona kolendra, oregano, chili
słodkiej papryki - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - do smaku
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki

Przygotowanie farszu:

Soczewicę ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać dynię i podlać 2 łyżkami wody. Przykryć pokrywką i dusić kilka minut do miękkości pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy orazprzyprawy i chwilę poddusić razem z dynią. Zmiksować dynię i soczewicę pulsacyjnie lub widelcem. 


Przygotowanie pierogów:

1. Zagnieć ciasto ze skąłdników i rozwałkuj.

2. Wytnij kółka. Połóż farsz. Zlep brzegi.

3. Gotuj w osolonej wodzie 2 -3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch.

4. Podawaj z sosem pesto lub olejem z pestek dyni.




4 komentarze:

  1. Nigdy takich nie jadłam. Ciekawe jak smakują:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania. Z pomidorowym sosem też fajnie smakują:)

      Usuń
  2. uwielbiam pierogi, wiele już jadłam, ale nie z soczewicą.
    jestem bardzo ciekawa jak smakują ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite, podobne pierożki robiła moja babcia, dlatego wiem, że są pyszne!
    Zdecydowanie polecam!
    Chętnie zjadłabym te Twoje pyszności.
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń