Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
pół szklanki mąki razowej (jeżeli nie masz to dodaj otrąb)
pół szklanki letniej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1/2 opakowani drożdży suszonych
2 łyżki oliwy z oliwek
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
pół szklanki mąki razowej (jeżeli nie masz to dodaj otrąb)
pół szklanki letniej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1/2 opakowani drożdży suszonych
2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
1 szklanka żółtej lub czerwonej soczewicy
1 marchew
pół selera
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
świeże listki tymianku lub suszonych ziół
2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka żółtej lub czerwonej soczewicy
1 marchew
pół selera
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
świeże listki tymianku lub suszonych ziół
2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Zagnieć ciasto z podanych składników. Odstaw na pół godziny niech urośnie.
2. Ugotuj soczewicę do miękkości. Odcedź i wystudź.
3. Marchew seler i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kosteczkę.
4. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę a następnie dodawaj starte warzywa, smaż kilka minut.
5 . Dodaj ugotowaną soczewicę i wymieszaj dodając ząbek czosnku (przecisnięty przez praskę) i świeże listki tymianku.
6. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na ok. 3-4 min. wytnij kółka i nałóż farsz. Następnie połóż kolejne kółko z ciasta i zlep brzegi.
7. Wierzch posmaruj białkiem i posyp czarnuszką.
8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piec ok. 20 minut.
Bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń