Lekka japońska zupa |
Składniki
2 porcje
2 wiązki makaronu gryczanego japońskiego soba
2 łyżki sosu sojowego jasnego
kilka kropel sosu rybnego
kilka kropel oleju sezamowego
1 cm świeżego imbiru
sezam do posypania
glony wakame
dymka
2 wiązki makaronu gryczanego japońskiego soba
2 łyżki sosu sojowego jasnego
kilka kropel sosu rybnego
kilka kropel oleju sezamowego
1 cm świeżego imbiru
sezam do posypania
glony wakame
dymka
pieprz
1. Ugotuj makaron. Zahartuj. Odcedź.
2. W garnku na zupę odmierz 2 szklanki wody. Zagotuj. Dadaj sos sojowy, sos rybny i sok ze startego imbiru. Zagotuj chwilę. Dodaj olej sezamowy.
3. Namocz około 1 łyżeczkę glonów wakame.
4. Wyłóż makaron, zalej zupą. Dodaj glony, posyp sezamem i dymką.
1. Ugotuj makaron. Zahartuj. Odcedź.
2. W garnku na zupę odmierz 2 szklanki wody. Zagotuj. Dadaj sos sojowy, sos rybny i sok ze startego imbiru. Zagotuj chwilę. Dodaj olej sezamowy.
3. Namocz około 1 łyżeczkę glonów wakame.
4. Wyłóż makaron, zalej zupą. Dodaj glony, posyp sezamem i dymką.
uwielbiam makaron soba pod każdą postacią :D
OdpowiedzUsuńdzięki za inspirację! zrobię sobie taką zupkę :)
OdpowiedzUsuńdzięki za inspirację! zrobię sobie taką zupkę :)
OdpowiedzUsuń