Moja pierwsza beza. Jeśli Ty też robisz ją pierwszy raz wiedz że wyjdzie Ci pyszna.
Składniki:
białka z 5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
oraz
1 mały serek mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżka mielonych migdałów
150 ml śmietany kremówki
pół szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj 1 i 1/2 szklanki cukru ubijaj na sztywno.
2. Wyłóż blachę pergaminem, rozłóż masę białkową na 2 okrągłe placki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 140stopni ok 1,5 godziny. Jeśli dalej będzie mokre w środku zostaw w piekarniku, aż wyschnie i zrobi się twarda.
3. Kremówkę ubij na bitą śmietanę, dodaj pół szklanki cukru i esencję waniliową oraz migdały. W wersji dla dorosłych dodaj ulubiony alkohol (ja dałam Amaretto). Dadaj całość serka mascarpone. Wymieszaj krem.
4. Kiedy upieczony spód wystygnie posmaruj kremem wierzch i dekoruj owocami. Schłódź w lodówce jeśli zdążysz przed łasuchami.
Nie przykryłam drugim blatem kremu, bo zrobiłam taki sam z owocem granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz