poniedziałek, 21 października 2024

Pasta z pieczonego łososia z puszystym serkiem

Blisko mojego miejsca zamieszkania powstała nowa piekarnia. Pieczywo tam jest przepyszne, na zakwasie, na mąkach chlebowych i pełnoziarnistych. Do takiego chleba trzeba zjeść coś pysznego. Tym coś okazała się pasta z pieczonego łososia, chrzanu ogórka  kiszonego i puszystego serka. 

Składniki:

300 - 400 g łososia

2 opakowania serka śmietankowego puszystego (uwielbiam Rondele President)

2 kiszone ogórki

sól i pieprz do smaku

trochę czerwonej papryki

olej

1 łyżeczka chrzanu 


Przygotowanie:

Łososia doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik 190 st.C. Na dno formy wylewamy trochę oleju i kładziemy rybę. Pieczemy 25 minut . Po upieczeniu mięso studzimy. Do miski przekładamy rybę rwiemy ją w palcach na małe kawałki, dodajemy serek oraz chrzan i pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego. Całość doprawiamy papryką, solą jeśli trzeba i pieprzem. Mieszamy widelcem aż składniki się połączą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz