piątek, 27 września 2024

Tortille z mąki migdałowej

Tortille z mąki migdałowej. Pyszne, aromatyczne placki w które zapakujesz swoje składniki: rukolę, plastry pomidora, kawałki papryki, piklowane warzywa, hummus ...


Składniki:

100 g mąki migdałowej

10 g psyllium

10 ml oleju rzepakowego

szczypta soli

115 ml gorącej wody


Przygotowanie:

Suche składniki umieścić w misce wlać gorącą wodę i łyżką wymieszać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji i zrobić  kulę. Odstawić na 20 minut. Następnie ciasto podzielić na cztery kawałki. Wziąć papier do pieczenia i przeciąć na dwa nie duże kwadraty (wielkości talerzyka deserowego. Między papier umieścić porcję ciasta i rozwałkować na cienki placek. Zdjąć delikatnie papier z wierzchu i na rozgrzaną patelnię do naleśników przełożyć wykrojony placek i smażyć kilka minut ( 2-3 minuty ), przewrócić na drugą stronę i piec 2 minuty. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz