Ciasto z brzoskwiniami z karobem, który oskonale zastępuje kakao. Ciasto upiekłam na mąkach gryczanej i ryżowej. To ciasto dla osób które lubią zdrowe desery. Cukier zastąpiłam ksylitolem. Kakao karobem.
SKŁADNIKI:
szklanka mąki gryczanej
szklanka mąki ryżowej
30 ml oleju
6 jaj
2 łyżki karobu
laska wanilii
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
duże opakowanie jogurtu Zott lub 2 małe (temperatura pokojowa)
cukier puder do posypki
3 ładne miękkiego brzoskwinie/morele lub śliwki
PRZYGOTOWANIE
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodać jogurt i olej. Do masy dodawać na przemian mąkę (mąki można razem połączyć) i łyżkę piany (mąki dodatkowo zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Dodać 2 łyżki karobu. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając połówki brzoskwiń. Piec w 180° C ok. 50 - 60 minut.
Karob jest super, uwielbiam go! To ciasto wygląda mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńKarobu jeszcze nie próbowałam, ale Twoje ciacho z jego dodatkiem wygląda świetnie!: )
OdpowiedzUsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę taki kawałeczek na jutro do kawki. Ciasto wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń:) :):)
UsuńPysznie :) I Prosto - mogę kawałek ? :)
OdpowiedzUsuńpewnie:)
UsuńMąka gryczana i karob to świetne połączenie. W dodatku te brzoskwinie. Pychotka!;)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńMega pyszne ciacho, muszę w końcu upiec coś na mące gryczanej, bo zewsząd widzę cudne inspiracje :)
OdpowiedzUsuńJuż wiemy, że bardzo by nam smakowało, bo ma ten charakterystyczny smak gryki, który uwielbiamy :D
OdpowiedzUsuńporywam kawałek ciacha do popijającej własnie kawki :)
OdpowiedzUsuńCo ja bym dała za jeden kawałek!? :D Tak pięknie wygląda, że na samą myśl dostaję ślinotoku! :)
OdpowiedzUsuńIdealne !
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto :)
OdpowiedzUsuń