Ciasto na szarlotkę przygotowałam z mąki żytniej razowej.
Kruche ciasto trzeba zetrzeć na tarce - duże oczka.
Ciasto jest delikatne i chrupiące. Niespodziewane. Czujesz, że jesz zdrowo.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki razowej żytniej typ 2000
3 żółtka
75 g cukru drobnego
3/4 kostki masła
1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki
1 łyżeczka cynamonu
sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy dalej. W ostatnim momencie zagniatamy kulę. Jeśli będzie bardzo kruche dolewamy 2 łyżki lodowatej wody - u mnie tak nie było i może dlatego było zbyt kruszące się podczas jedzenia. Wkładamy do lodówki owinięte w folię spożywczą na 30 minut.
Następnie przecinamy kulę na pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką ( lub mielonymi płatkami owsianymi) tartą formy. Podpiekamy spód ok. 15 minut. Na podpieczony spód układamy jabłka z cynamonem, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, delikatnie ugniatając. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
O właśnie, zdrowe słodkości to jest to, czego mi potrzeba :)
OdpowiedzUsuńCudnej urody:-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :) Bardzo fajnie prezentuje się ta warstwa jabłek :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Warstewki jabłek wyglądają obłędnie! Pyszności!! ;)
OdpowiedzUsuńO tak oprócz tego, ze pięknie wygląda to na pewno świetnie smakuj, śliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają jabłuszka:) niestety muszę ograniczać mąkę żytnią, a szkoda
OdpowiedzUsuńrozumiem,
UsuńJak razowa to bezgrzeszna, ja więc od razu poproszę dwa duże kawałki ;-) mniam, mniam :-)
OdpowiedzUsuńpycha szarlotka, uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze połączenie zdrowego i smaczego:) ! rzekły mnie te cienko pokrojone jabłuszka! Mi tak nigdy nie wychodzi :/
OdpowiedzUsuńRewelacja ,piekna i apetyczna!
OdpowiedzUsuńa te jabłka tak równiutko pokrojone i ułożone.. <3
OdpowiedzUsuńto zasługa mandoliny:)
UsuńPrezencje ma rewelacyjną! Ciacho do pochłonięcia w całości :)
OdpowiedzUsuńPodjęłam decyzję, że muszę ograniczyć cukier. A jest go tutaj śmiesznie mało.. :)
OdpowiedzUsuńdokładnie a możesz użyć ksylitol zamiast:)
UsuńBrzmi przepysznie!
OdpowiedzUsuńMam jabłka, makę...
Niewykluczone,że upiekę na dniach.
Hej, lubię do Ciebie zaglądać, więc nominowałam Cię do Liebster Blog Awards! Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko i czekam na odpowiedzi na pytania! :)
OdpowiedzUsuńtaka zdrowa szarlotka do mnie przemawia, bo ja ostatnio trochę po rozum idę ze słodkim:P
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo apetycznie wygląda, skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńZdrowe idealne ciacho - owoce i mąka żytnia. Można wcinać bez ograniczeń ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki, chyba w kazdej wersji :)
OdpowiedzUsuńSzarlotki, moja miłość :)
OdpowiedzUsuńfajna zdrowa wersja tego ponadczasowego ciasta
OdpowiedzUsuńGenialnie, jak zwykle, i do tego strzał w sama dziesiątkę. Ustrzeliłaś tą szarlotka moje, spragnione słodyczy, serce i żołądek. Nawet rozum nie zaprotestuje bo przecież to dietetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńooo tyle dobrego, a zawsze trochę zdrowiej :)
OdpowiedzUsuńbardzo w moim stylu! ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczna wersja szalotki :D
OdpowiedzUsuńZdrowa szarlotka tak powinna się nazywać. Taką wersję to można jeść bez grzechu objadania :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zdrowe desery:) Szarlotkę lubią chyba wszyscy!
OdpowiedzUsuńAle marzy mi się teraz kawałek takiej szarlotki na ciepło z lodami! :)
OdpowiedzUsuńRozmarzyłam się :) wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńMniam. Jak ja lubię szarlotki :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję jej zapach. :)
OdpowiedzUsuńDla takiego łasucha jak ja, to jest doskonałe ciasto. Do tego tak pięknie wygląda w przekroju :)
OdpowiedzUsuńCzyli można jeść bez wyrzutów sumienia ;)?
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie szarlotki i inne ciasta z dodatkiem jabłek :) wygląda cudownie i bardzo apetycznie, przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis na szarlotkę z żytniej mąki. Wychodzi prawdziwe kruche ciasto tylko, tyle że z żytniej mąki. Można dzięki temu upiec dobre ciasto będąc na diecie lub chorując na choroby związane z nietolerancją na gluten lub kłopotami z glukozą (cukrzyca,insulino oporność itp.). W moim wykonaniu użyłem mąki żytniej typu 450 i cisto jest wyśmienite, polecam!!
OdpowiedzUsuńdziękuje za piękny komentarz. Ostatnio pomyślałam o dodatku łyżki mielonego siemienia, spoiłby ciasto:) Pozdrawiam :)
Usuń