poniedziałek, 2 stycznia 2017

Szarlotka z mąki owsianej bezglutenowa

 Witam Was w Nowym Roku na słodko. Składam Wam najserdeczniejsze życzenia noworoczne.

Do ciasta użyłam mąki bezglutenowej kupionej w specjalistycznym sklepie. Można zrobić z każdą mąką pszenną, żytnią. Ciasto nie jest słodkie, jego słodycz zależy od Was. Ja jestem zwolenniczką średnio słodkich ciast.

Ciasto kruche nauczyłam się z programu Jacques Pepin i od tego czasu wykonuję tylko to. Czyli mąka, masło, woda, odrobina wody lodowatej, cukier. Jeśli ciasto ma być wytrawne np. do quiche dodaję wtedy sól.

mąka owsiana 500 gram (Provena)
masło 200 gram
woda zimna 3 łyżki
jabłka nierozpadające się 6 sztuk ( u mnie Champion)
sok z połowy cytryny
cukier trzcinowy 1 szklanka
mielony cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka

Mąkę wyspałam do malaksera dodałam zimne masło pokrojone w grubą kostkę, dodałam łyżkę cukru i zaczęłam mieszać. Kiedy ciasto zaczęło się grudkować dodałam lodowatej wody. Uformowane ciasto przełożyłam na folię aluminiową, włożyłam do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrałam , podzieliłam na ósemki, a ósemki na plasterki. Skropiłam sokiem z cytryny. Wsypałam cukier i cynamon.

Połowę ciasta rozwałkowałam do formy, wyłożyłam nim dno i boki, wyłożyłam jabłka, a wierzch przykryłam resztą ciasta. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. . Piec w 180 stopniach ok 60 minut.


18 komentarzy:

  1. Super ciacho! Czy na ciepło z lodami waniliowymi, czy na zimno na pewno jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Płatki owsiane są pyszne, więc w takim wydaniu w postaci mąki na pewno rządzą! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taką szarlotkę zawsze chrapka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak domowa szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dawno nie piekłam szarlotki... Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda. Szarlotka to nasza miłość, a w wersji bezglutenowej po prostu ideał. Wszystkiego smacznego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę spróbować kruchego ciasta z mąki owsianej, do szalotki wydaje się idealna.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe rozwiązanie, koniecznie trzeba spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała!
    Zatęskniłam za szarlotką...
    Szczęśliwego 2017!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna, nabrałam ochoty na szarlotkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja dawno jadłam szarlotkę ;-) ta wygląda obłednie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja dawno szarlotki nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile byśmy dały za kawałek takiego ciasta z gałką lodów waniliowych <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń