Od dziś w Lidlu można kupić produkty Kuchni Francuskiej.
Przetestowałam wiele serów i win.
Przygotowałam maleńkie racuszki z serami i musami z fig i mirabelek.
Smakują świetnie.
Składniki:
1,5 szklanki mąki (u mnie razowa)
pół opakowania suchych drożdży
jajo
mniej więcej 3/4 szklanki letniej wody/mleka
szczypta soli i cukru
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki na racuszki, ma być konsystencji śmietany.
Smażyć maleńkie racuszki na suchej patelni (o ile taką macie) lub na niewielkiej ilości oleju.
Racuszki wystudzić.
Podawać z kilkoma gatunkami sera i musami z owoców.
Racuszki z musem z mirabelek z brie.
Do racuszków polecam wina.
Ja wybrałam białe, mąż czerwone.
No tak, urocze, piękne i maluśkie placuszki :-) pysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńPięknie podałaś przystawki, palce lizać:-)
OdpowiedzUsuńO tak, moje smaki! Kocham połączenie serów z owocami :)
OdpowiedzUsuńUczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł np. na wieczór z przyjaciółką :)
OdpowiedzUsuńPycha ! Dobra przekąska na imprezę z przyjaciółmi, albo wieczór filmowy z drugą połówką :)
OdpowiedzUsuńU mnie racuszki zawsze słodkie z procami. Ale Teoja propozycja z wykwintnym serem bedzie next time‼️ Pyszka 😋
OdpowiedzUsuńAle sobie wykwintną ucztę można zrobić :D
OdpowiedzUsuńŚwietna imprezowa przekąska:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe racuszki, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńI zapachniało Francją...
OdpowiedzUsuńMirabelkom i brie nie potrafię się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńRacuszki z serem to dla mnie nowość, ale może warto spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa uczta.
OdpowiedzUsuńRacuszki średnio mi się komponują z serem, ale wyglądają bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńkażdy ma swoje preferencje
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na niebanalną przekąskę :) Chociaż same racuchy podałbym w formie bardziej wytrawnej (bez cukru), bo wtedy słodycz jest uzupełniana przez owocowe musy. Ale w sumie nie robiłem czegoś takiego, więc może się okazać, że Twoja wersja jest lepsza :D
OdpowiedzUsuńŁukaszu- cukru jest szczypta- dla drożdży;)
UsuńAle gapa ze mnie! Przeczytałem 3/4 szklanki, a to chodziło o wodę, haha :D Zwracam honor, w takim razie są idealne! Mój błąd. :P
Usuńprzepyszne racuszki i piękne zdjęcia :)!
OdpowiedzUsuńMi się danie bardzo podoba. A jakie sery polecasz najbardziej w połączeniu z owocowych musem. Ja chyba spróbowałabym ser z niebieską pleśnią i może jakiś kozi (bo jestem fanką kozich). Lubię sery z Lidla i kilka sobie kupiłam :)
OdpowiedzUsuńJak ja bym chciała jeść kozie sery.Moje marzenie. Bardzo Ci polecam te z niebieską pleśnią. Mój syn, który nie je pleśniowych serów, własnie tym się zajadał. Nie wiem jak z kozim, ale też bym spróbowała:) Pozdrawiam serdecznie
Usuńpatrzę i łykam ślinkę :D
OdpowiedzUsuń