poniedziałek, 15 lutego 2016

Racuszki z musami owocowymi i serami


Od dziś w Lidlu można kupić produkty Kuchni Francuskiej.
Przetestowałam wiele serów i win.


Przygotowałam maleńkie racuszki z serami i musami z fig i mirabelek.
Smakują świetnie.

Składniki:

1,5 szklanki mąki (u mnie razowa)
pół opakowania suchych drożdży
jajo
mniej więcej 3/4 szklanki letniej wody/mleka
szczypta soli i cukru


Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki na racuszki, ma być konsystencji śmietany.
Smażyć maleńkie racuszki na suchej patelni (o ile taką macie) lub na niewielkiej ilości oleju. 


Racuszki wystudzić.
Podawać z kilkoma gatunkami sera i musami z owoców. 

Racuszki z musem z mirabelek z brie. 


Do racuszków polecam wina. 

Ja wybrałam białe, mąż czerwone. 


24 komentarze:

  1. No tak, urocze, piękne i maluśkie placuszki :-) pysznie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podałaś przystawki, palce lizać:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, moje smaki! Kocham połączenie serów z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł np. na wieczór z przyjaciółką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha ! Dobra przekąska na imprezę z przyjaciółmi, albo wieczór filmowy z drugą połówką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie racuszki zawsze słodkie z procami. Ale Teoja propozycja z wykwintnym serem bedzie next time‼️ Pyszka 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale sobie wykwintną ucztę można zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna imprezowa przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe racuszki, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mirabelkom i brie nie potrafię się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Racuszki z serem to dla mnie nowość, ale może warto spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Racuszki średnio mi się komponują z serem, ale wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny pomysł na niebanalną przekąskę :) Chociaż same racuchy podałbym w formie bardziej wytrawnej (bez cukru), bo wtedy słodycz jest uzupełniana przez owocowe musy. Ale w sumie nie robiłem czegoś takiego, więc może się okazać, że Twoja wersja jest lepsza :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łukaszu- cukru jest szczypta- dla drożdży;)

      Usuń
    2. Ale gapa ze mnie! Przeczytałem 3/4 szklanki, a to chodziło o wodę, haha :D Zwracam honor, w takim razie są idealne! Mój błąd. :P

      Usuń
  15. przepyszne racuszki i piękne zdjęcia :)!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mi się danie bardzo podoba. A jakie sery polecasz najbardziej w połączeniu z owocowych musem. Ja chyba spróbowałabym ser z niebieską pleśnią i może jakiś kozi (bo jestem fanką kozich). Lubię sery z Lidla i kilka sobie kupiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ja bym chciała jeść kozie sery.Moje marzenie. Bardzo Ci polecam te z niebieską pleśnią. Mój syn, który nie je pleśniowych serów, własnie tym się zajadał. Nie wiem jak z kozim, ale też bym spróbowała:) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń