piątek, 24 sierpnia 2012

Szybki deser jogurtowo mascarponowy z jeżynami i biszkoptami własnej roboty


Deser z jeżynami 

Dodaj napis
Dziś w sklepie zobaczyłam nowość jogurt z mascarpone do deserów Piątnicy. Ucieszyłam się, bo nie będę musiała mieszać mascarpone z jogurtem. Czyli znów przyspieszymy działania w kuchni. Już po drodze myślałam co tu zrobić z tym nabytkiem i dokupiłam jeżyny. Upiekłam okrągłe biszkopty, do których eksperymentalnie dodałam siemię lniane i udało się a dowód na załączonym obrazku:





Składniki:

1 opakowanie jogurtu z mascarpone
1 opakowanie cukru trzcinowego z wanilią
świeże jeżyny
listki melisy

Na ciasto:

4 jaja
4 łyżki mąki czubate
2 łyżeczki czubate siemienia lnianego
 pół szklanki cukru
masło do wysmarowania blachy.



Przygotowanie:

nastaw piekarnik na 180 stopni

1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaj cukier, potem żółtka. Teraz dodaj siemię lniane i wymieszaj robotem. Następnie dodaj mąkę i niech składniki się połączą.
2. Wylej masę na papier posmarowany masłem i rozprowadź  na całej blasze tak jak do biszkoptu na roladę.
3. Piecz 10 minut w 180 st. Po upieczeniu przykryj ciasto cienką ściereczką. Po wystygnięciu wykrawaj kółka z ciasta formą cukierniczą. Wyjdzie ok 24 szt biszkoptów, które można przechowywać w blaszanej puszcze.

Następnie dekoruj .




3 komentarze: