niedziela, 19 sierpnia 2012

Labraks pieczony w folii z czerwonymi warzywami


Nie znałam tej ryby. Kiedy pojawiła się w sklepie na stoisku ze świeżymi rybami kupiłam i przygotowałam do niej sos pomidorowy. To bardzo pyszna ryba. 

Składniki:

2 szt labraksa
papryka
2 pomidory
1 czerwona cebula
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
szczypta papryki chili

Przygotowanie:

1. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i włóż pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Pokrój niezbyt dokładnie bo warzywa i tak zmienią się w sos. Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i paprykę chili. Duś aż warzywa prawie rozpadną się.

2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka ryby nie przywarła do folii. Zawiń dokładnie w folię i na rozgrzanej patelni piecz około 10 minut.



Podawaj z naturalnym ryżem i ziołami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz