wtorek, 28 lipca 2015

Nuggetsy rybne w tajskim stylu


Nuggetsy rybne w tajskim stylu. Nie można przestac ich jeść. 



500 gram ryby bez ości (  u mnie łosoś)
1 papryczka chilii
1 ząbek czosnku
1 cm świeżo utartego imbiru
1 łyżka sosu rybnego
1 jajko
łyżka płaska mąki ziemniaczanej
pęczek kolendry
dymka
olej 
kaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia


Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę ( zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i makę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i...
smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym do 200  C około 10-15 minut.

Podawać z ulubionym dipem np. jogurt, czosnek, sok i skórka z limonki, reszta posiekanej kolendry

19 komentarzy:

  1. O jakie pyszności dzisiaj u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam!
    Też takie robię i nie mogę się nimi najeść...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rybną wersję nuggetsów byśmy pewnie polubiły :D Ale zamiast kolendry wolałybyśmy pietruszkę :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj wierzę, że nie można przestać; ))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dziwię się, zjadłabym całe to pudełeczko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają rewelacyjnie! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. taka wersja nuggetsów musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. brzmi pysznie, tylko kolendra mnie odstrasza, ale zawsze można zmieniać na natkę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj wierzę, że nie można ich przestać jeść! Rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podobne zamierzam zrobić,pewnie szybko to nastąpi po Twojej rekomendacji:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już sobie zapisałam i na bank zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam ale nabrałam na nie ochoty :) wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale super przepis! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie rybne kotleciki! pyszności!

    OdpowiedzUsuń