Nuggetsy rybne w tajskim stylu. Nie można przestać ich jeść.
Składniki:
500 g ryby bez ości (dałam łososia)
1 papryczka chilii
1 ząbek czosnku
1 cm świeżo utartego imbiru
1 łyżka sosu rybnego
1 jajko
łyżka płaska mąki ziemniaczanej
pęczek kolendry
dymka
dymka
olej
kaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia
Przygotowanie:
Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę (zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i mąkę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i...
smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 10-15 minut.
Podawać z ulubionym dipem np. jogurt, czosnek, sok i skórka z limonki, reszta posiekanej kolendry
Podawać z ulubionym dipem np. jogurt, czosnek, sok i skórka z limonki, reszta posiekanej kolendry
O jakie pyszności dzisiaj u ciebie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńTeż takie robię i nie mogę się nimi najeść...
Pozdrawiam.
Rybną wersję nuggetsów byśmy pewnie polubiły :D Ale zamiast kolendry wolałybyśmy pietruszkę :P
OdpowiedzUsuńOj wierzę, że nie można przestać; ))
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, zjadłabym całe to pudełeczko :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńtaka wersja nuggetsów musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńWidzę tu coś smakowitego ;)
OdpowiedzUsuńooo mniam :)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie, tylko kolendra mnie odstrasza, ale zawsze można zmieniać na natkę:)
OdpowiedzUsuńOj wierzę, że nie można ich przestać jeść! Rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńale bym takich zjadła!
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńPodobne zamierzam zrobić,pewnie szybko to nastąpi po Twojej rekomendacji:)
OdpowiedzUsuńJuż sobie zapisałam i na bank zrobię:-)
OdpowiedzUsuńmniam ale nabrałam na nie ochoty :) wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAle super przepis! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie rybne kotleciki! pyszności!
OdpowiedzUsuń