piątek, 19 lutego 2016

Curd z różowego grapefruita


Mój mąż uwielbia curd. Jakikolwiek bym nie zrobiła. 
Poprosił mnie o tartę z lemon curd, ale bardzo nie chciało mi się robić cytrynowego. Lubię robić ciągle coś nowego, nie lubię powtórek ( tzn. lubię ale nie tak często ;) ) 

Curd z grapefruita

sok z grapefruita 

150 gram cukru
2 jaja ekologiczne
2 żółtka
100 gram masła pociętego w kostkę

 Wyciśnij sok z grapefruita. Odcedź przez sitko ( mój sok miał mnóstwo maleńkich pestek)
Roztrzep krótko jaja, żółtka i cukier. 
Na małym ogniu zacznij podgrzewać mieszaninę cały czas mieszając. Kiedy zacznie robić się budyniowej konsystencji dodaj sok i masło. Mieszaj, aż zacznie "bulgotać" cały czas mieszając. 
Odstaw do wystygnięcia. 
Ja przykryłam wierzch folią spożywczą, aby nie zrobił się" kożuch".

Powstał przepiękny łososiowy kolor
Nie użyłam skórki obawiając się jej smaku. Nie chciałam ryzykować. 


17 komentarzy:

  1. A to mnie zaskoczyłaś. Musi smakować rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor :) To teraz czekamy na tartę? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była tarta:) nie zdążyłam nawet zdjęcia zrobić- poszła cała:)

      Usuń
  3. Na naleśnikach na pewno byłoby przepyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem jak smakuje curd z grejpfruta. Do tej pory robiłam tylko cytrynowy i bananowy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bananowy mnie oczarował. Nie wpadłabym :)

      Usuń
  5. Kiedyś nienawidziłam grejpfrutów, teraz coraz bardziej się do nich przekonuję, choć ciągle robię to bardzo powoli...:) Ale taki curd to chyba sobie zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale zaskoczenie :) Ja robiłam tylko z cytryny a grejfruty przecież kocham ! Kupiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hoho! To musi być wyśmienite! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też nie lubię powtórek w kuchni, Twój curd rzeczywiście ma świetny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham grapefruita! :) Teraz jest najlepszy sezon na te owoce, muszę się pokusić o tartę i o lemon <3 mmm... zachciało mi się go tu i teraz! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł. Warto jest eksperymentować w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham wszelkie curdy! Ostatnio mam na nie mega fazę i wszystkie moje desery są z ich udziałem, ale z grejpfruta jeszcze nie robiłem. Będzie następny w kolejce! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Już sobie wyobrażam tartę z tym pysznym curdem...

    OdpowiedzUsuń