1. Temperatura sera - wyjmij ser na godzinę przed spożyciem, aby był w pokojowej temperaturze. Wtedy będzie idealnie komponował się ze smakiem wina, pieczywem i owocami. Niska temperatura hamuje wydobycie się aromatu sera co w przypadku serów miękkich ma znaczenie.
2. Deska na której serwujemy sery powinna przyciągać wzrok. A ułożone wokół owoce i orzechy zachwycą biesiadników.
3. Krojenie serów. Porośnięte skórką najlepiej kroić w trójkąt, te z niebieską pleśnią w kostkę lub słupki. Aby uzyskać idealny kształt najlepiej jest kroić ser nożem rozgrzanym w gorącej wodzie.
Jak smakować sery? należy zacząć od łagodnych serów, stopniowo przechodząc do tych ostrzejszych w smaku.
Dojrzałość serów rozpoznajemy po kolorze skórki. Im ciemniejsza tym ser dojrzalszy. O różnych nutach smakowych: roślinnej, owocowej, dymnej, korzennej, orzechowej. Co pasuje do serów? Only skye is the limit.
Gatunki sera jakie będziecie mogli dostać w Lidlu. Który okaże się Waszym ulubionym?
SKŁADNIKI:
szpinak baby ( po garści na talerz)
garść migdałów
łyżka rodzynek
kilka sztuk czerwonych winogron
olej z pestek dyni ( połyżce na talerz)
klika plasterków szynki parmeńskiej
chleb arabski opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Umyć szpinak, rozłożyć liście na talerzu do serwowania. Na wierzchu układać resztę składników. Całość polać olejem z pestek dyni. Podawać z chlebem arabskim z piekarnika.
Do tego Wasze ulubione wino i s'il vous plaît :)
Przyjemnej podroży po smakach Francji.
normalnie zazdraszczam serowego zestawu ;) chyba sobie sprawić muszę jakiegoś serka smierdzielka - bo mi smaku narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńOj tak śmierdzielki są ;)
UsuńO temperaturze nie wiedziałam - a sałatka idealnie trafia w mój gust
OdpowiedzUsuńAle serrrrowo :) uwielbiam sery!
OdpowiedzUsuńSałatka świetna :) Co prawda jem mało serów, ale na sałatkę bym się skusiła ;)
OdpowiedzUsuńMiałybyśmy wielką ochotę na taki zestaw serów :)
OdpowiedzUsuńlubię sery z Lidla:) wybór jest szeroki i każdy może wybrać coś dla siebie :)
OdpowiedzUsuńboska sałatka :) taką mogłabym się zajadać :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ! Mogłabym jeść takie sery codziennie :) W zestawieniu z owocami lub chutneyem, to jest po prostu coś wspaniałego dla kubków smakowych :)
OdpowiedzUsuńOd niedawna zakochałam się w serach pleśniowych! A teraz jestem na etapie, kiedy czerpię niewysłowioną przyjemność z poznawania nowych smaków :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
niektórych serów nawet nie mogę powąchać, a niektóre wielbię <3
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie przekonam się do pleśniaków;) Dla mnie jedzenie musi ładnie pachnieć
OdpowiedzUsuńKiedyś nie nawidziałam pleśniaków..., ale teraz często goszczą na moim stole....
OdpowiedzUsuń