sobota, 15 października 2016

Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie.


Jutro Światowy Dzień Żywności, który powstał w 1979 roku z inicjatywy Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Corocznie obchodzony jest na całym świecie 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości konsumentów na temat globalnych problemów żywnościowych, walka z głodem i niedożywieniem. Zwraca naszą uwagę w kwestii marnowania żywności. Przyznam się, że zdarza mi się marnować żywność. Robię sobie wtedy rachunek sumienia. Świadomość tego faktu pomaga mi w planowaniu posiłków i rozsądne robienie zakupów.

Trochę statystyk.

Na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 produkowanej żywności. W Polsce to blisko 9 mln ton (Eurostat). Polskie gospodarstwa domowe generują ponad 2 mln ton marnowanej żywności. Nasz kraj jest na 5 miejscu w Unii Europejskiej wśród państw marnujących najwięcej jedzenie za Wielka Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Przyczyny wyrzucania żywności są rożne. Przeoczenie terminu ważności, złe przechowywanie, za duże zakupy, zbyt duże porcje (raport: Banki Żywności). Statystyczny Polak wyrzuca 52 kg żywności przez rok. Najczęściej wyrzucane produkty: wędliny, pieczywo, owoce i warzywa*


Każdy z nas powinien mieć dostęp do zdrowego i pożywnego jedzenia. To stanowi podstawę zdrowego odżywiania się, a co za tym idzie - zdrowia. Przechowywanie produktów żywnościowych ma ogromne znaczenie. Aby nie dopuścić do psucia się żywności, rozmnażania się grzybów i drobnoustrojów ważny jest sposób jej przechowywania. Zbyt długie "wietrzenie", czyli otwieranie lodówki, przyczynia się do wzrostu temperatury i wzrostu wilgoci w jej wnętrzu. Tak zaczyna się psucie. Dlatego wybór lodówki ma znaczenie. Odpowiednie przechowywanie żywności, zagwarantują nam lodówki z innowacyjnymi funkcjami, które służą przedłużeniu świeżości produktów. Aby zapobiec zjawisku marnowania żywności pomocny będzie odpowiedni sprzęt AGD. Żywność  dłużej będzie świeża. Jest to jeden ze sposobów rozwiązywania problemu marnowania jedzenia. Wiele produktów trafia na śmietnik. Niepotrzebnie. W ofercie MediaMarkt znajdziemy duży wybór odpowiedniego sprzętu. Chcąc zakupić nową lodówkę warto się rozeznać co oferują nam producenci. Zapytać sprzedawcę, która będzie dla nas odpowiednia. Doświadczony sprzedawca dopasuje nam sprzęt do naszych potrzeb, budżetu a nawet do wystroju domu. Pracownicy Media Markt oferują profesjonalne doradztwo. Odpowiednio przeszkoleni sprzedawcy służą swoją wiedzą. Wyjaśnią działanie i możliwości techniczne sprzętu. Obecnie na terenie Polski działa 58 sklepów stacjonarnych. Jeśli nie mamy dostępu do sklepu stacjonarnego można skorzystać z oferty sklepu internetowego  (www.mediamarkt.pl). Zamówiony sprzęt przez sklep internetowy Media Markt, można bezpłatnie odebrać w placówce stacjonarnej.



Jak zatem nie marnować żywności?

Zadbaj o odpowiednie przechowywanie: dostosuj sposób przechowywania produktu. Zbyt wiele produktów gnije lub wysycha przez złe warunki przechowywania. Czytaj informacje na opakowaniu. Znajdziesz tam zasady przechowywania żywności oraz datę przydatności do spożycia.
Inspiruj się kulinarnie. Zaglądaj na blogi kulinarne. Blogerzy kulinarni codziennie inspirują publikacjami. Czytaj prasę o tematyce kulinarnej, śledź portale internetowe, oglądaj programy telewizyjne i kanały na Youtube. Możliwości przygotowania super smacznego posiłku jest mnóstwo. W zależności od Twojego światopoglądu na temat żywności, składnika, czy zasobności portfela.


   Bądź na czasie z innowacjami technologicznymi oferowanych sprzętów AGD. Lodówka ma nam ułatwić w codziennym życiu. W MediaMarkt znajdziesz szereg modeli lodówek: Siemens iQ 300 hyperfresh  i iQ500 hyperFresh plus, Bosch Seria 4 - VitaFresh, Seria 6 VitaFresh plus. Modele Samsunga No Frost typu Convertible Zone ze strefą, która pozwala dostosować temperaturę do aktualnie przechowywanych w niej produktów, aby zapewnić im optymalne warunki. Dzięki temu, że powietrze w komorach jest ciągle wentylowane i świeże, a wilgoć usuwana na zewnątrz - nasze produkty się nie zepsują i nie spleśnieją. Dodatkowo w lodówkach Samsunga znajduje się szuflada Cool Select Zone, w której można ustawić niezależną temperaturę dla produktów np. chcąc przedłużyć świeżość warzyw i owoców**

Planowanie zakupów spożywczych jest ważnym aspektem oszczędzania żywności. Kupując produkty zwracajmy uwagę na daty ważności. Jeśli termin ważności jest krótki, sprawdźmy czy produkt ten da się zamrozić. Często mrożę owoce. Do woreczków foliowych ( choć ostatnio udało mi się kupić szklane pojemniki)  wkładam banany, ananasa i inne owoce dające się zamrozić (np. owoce leśne). Dodając jogurt naturalny lub niewielką ilość mleka roślinnego w kilka chwil mam smoothie lub lody o smaku na jaki mam akurat ochotę. Natkę pietruszki czy koperek myję, a następnie owijam w wilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni na wykorzystanie skórek z pomidora: obrane skórki z pomidorów można upiec- wysuszyć w piekarniku. Następnie suche zmielić w młynku- otrzymujemy puder o intensywnym smaku i aromacie do posypywania dań.  Wszystko inspiruje, a my odkrywamy jak jesteśmy kreatywni kulinarnie. 

W domu często organizuję zabawę w "trzy składniki". Mam trzy składniki wyciągnięte z lodówki i szybko zastanawiamy się z rodziną co można z nich zrobić. Przechodzi danie, które ma większość głosów.

Omlet z trzech składników 
na 2 osoby

trzy składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu


dodatkowo:

4 jaja
3 plastry pomidora
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku
ulubione zioła
2 plasterków kiełbasy
łyżka śmietany

Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora wraz z pociętym w paseczki schabem, pieczarkami i kiełbasą. Składniki odsmażamy razem. Zdejmujemy całość do miski. Na tej samej patelni dodajemy odrobinę oleju i wlewamy rozmącone jaja z łyżką śmietany lub jogurtu. Na wierzch rozsypujemy usmażone dodatki oraz kilka plasterków pomidora. Smażymy na średnim ogniu. Następnie wkładamy pod grill w piekarniku na kilka minut. Posypujemy  ulubionymi ziołami szczypiorkiem, natką (u mnie tymianek z oregano). Można posypać też żółtym serem. Po co ma się zmarnować.









Nie marnujmy żywości. Planujmy, zarządzajmy naszym jedzeniem. To nasze pieniądze, ochrona środowiska, ekologia, oszczędzanie wody i energii, szacunek do zwierząt i jedzenia. Poszerzajmy naszą świadomość i wiedzę na temat skutków marnowania żywności oraz edukujmy się jak temu zapobiegać. W marnowaniu żywności My - gospodarstwa domowe mamy duży udział.


* W publikacji wykorzystałam dane z Banki Żywności
** Materiały MediaMarkt


11 komentarzy:

  1. Ja zazwyczaj robię omlety na słodko, ale ten pomysł bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Staram się nie marnować jedzenia, a jeśli muszę coś wyrzucić, to serce mi się kraje. Na szczęście zdarza mi się to coraz rzadziej, tylko jak coś przeoczę i się zepsuje. Omlet jest świetnym sposobem na resztki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainteresowałem się, dzięki temu wpisowi, jaka powinna być temperatura w lodówce. Znalazłem na stronach amerykańskiej agencji zdrowia obszerne artykuły na ten temat. Okazało się ze moja lodówka nie chłodzi jak powinna. Dziękuję, pomogłaś mi zadbać o to by moje jedzenie nie było narazie na rozwój bakterii.

    OdpowiedzUsuń
  4. odpowiednie przechowywanie żywności to podstawa. Lubię takie dania z resztek, zawsze wyjdzie coś niebanalnego;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny omlet :) u mnie w ramach tej samej akcji pizza! czyli placki wszelkiego rodzaju rządzą!
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Statystykami marnowania żywności jestem przerażona!
    Byłam na spotkaniu w AKW, gdzie m.in. był Prezes Banku Żywności i przytaczał te przygnębiające liczby...
    A w omlecie wspaniale wykorzystałaś tzry składniki!

    OdpowiedzUsuń
  7. My jesteśmy studentkami, u nas nawet ogryzki od jabłek są w całości zjadane :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też nie lubię marnować jedzenia i staram się tak planować posiłki by niczego nie wyrzucać

    OdpowiedzUsuń
  9. zazwyczaj robię listę na cały tydzień,więc rzadko kiedy zdarza się żebym coś wyrzuciła,a omlecik pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Często robię taki przegląd lodówki i przeważnie wpadnę na smaczny kulinarny pomysł...

    OdpowiedzUsuń